Na drie succesvolle samenwerkingen tussen The Need for Legacy, Internationaal Theater Amsterdam en het Nederlands Theater Festival wordt opnieuw een portret  toegevoegd aan de eregalerij in ITA dat recht doet aan de Nederlandse theatergeschiedenis en bijdraagt aan een inclusievere canon van deze geschiedenis. Dit jaar onthullen we een portret gemaakt door kunstenaar Jerrold Saija van het echtpaar Anis de Jong en Nel Lekatompessy, bekend van het gezelschap DeltaDua.

Sommige mensen, groepen en legacies maken een onuitwisbare indruk. Door dit portret toe te voegen aan de collectie van Internationaal Theater Amsterdam, zullen huidige en toekomstige theaterbezoekers zich beter herkennen in de collectie.

De bijeenkomst voorafgaand aan de onthulling vindt plaats op zondag 8 september om 15.00 uur in de Grote Zaal van Internationaal Theater Amsterdam. Klik hier voor kaarten

Over de geportretteerden: DELTADUA
DeltaDua – opgericht door Anis de Jong en Nel Lekatompessy – vangt al vier decennia via muziektheater alle kleuren van het Moluks/Nederlandse (post-)koloniale verhaal. Juist de context en de geschiedenis van de Molukken en de Molukkers in Nederland hebben nog altijd te weinig plek in het collectief bewustzijn. De bange, onhartelijke omgang met deze geschiedenis, die nog altijd niet de juiste erkenning heeft gekregen zodat dit ook nog huidige generaties raakt, wordt voortdurend en van vele kanten belicht in het werk van Nel Lekatompessy en Anis de Jong. Ondanks alle weerstand, en met niet-aflatende goede moed hebben zij de taak op zich genomen om deze verhalen over en voor de gemeenschap te vertellen. Hun voorstellingen putten uit de Moluks-Nederlandse cultuur. Deze verhalen dragen zowel verdeeldheid als herkenbaarheid en verbondenheid in zich. Dankzij hun tomeloze inzet om deze geschiedenissen onder de aandacht te brengen en een plek te geven in het collectieve geheugen van Nederland, de
Molukken, Indonesië en voormalig Nederlands Indië, worden zij geëerd met een portret in de eregalerij.

Over beeldend kunstenaar Jerrold Saija
Jerrold Eliano Saija is als beeldend kunstenaar op zoek naar een (her)verbinding met Molukse ervaringen binnen een praktijk waar hij waarborgt uitgesproken autonoom te werken. Saija is voortdurend op zoek naar de balans tussen ontroerende poëzie, speelse humor en subtiele presentatievormen. Soms staat de rouw om verloren connectie, uitbuiting en assimilatie door de koloniale geschiedenis centraal. Veel vaker echter komen vormen van vreugde naar voren, waarbij een Molukse ervaring duidelijk doorklinkt. Vaak graag in samenwerking met andere kunstenaars zoekt Saija naar herinneringen, overgeleverde verhalen en in archieven naar nieuwe verbindingen met voorouderlijke kennis en nieuwe vormen waarop een Molukse ervaring kan voortbestaan.. Zodat hij en andere Molukkers de authentieke en vaak onbenoembare aspecten van hun beleving kunnen vieren. Clowning, fotografie, beeldhouwen, 3D modelleren, renderen en printen, maar ook het vertellen van verhalen worden ingezet als instrumenten om weer in contact te komen met dat wat verloren is gegaan en dat wat opnieuw mag worden. 
In 2021 won hij de Carat Lucas Gassel-prijs voor een installatie die de koloniale relatie en geschiedenis van Nederland en de Molukken uitdrukt. Dit jaar heeft Saija werk geëxposeerd in de Imagine Home tentoonstelling in het Noordbrabants Museum. Ook exposeert Saija bij Beelden op de Berg in Wageningen en in het Catharijne Convent bij de tentoonstelling Christendom en Slavernij.

Voor meer informatie over de onthulling van het portret en het programma of voor kaarten, klik hier.