Op 8-11 september 2020 verzorgt Maarten van Hinte i.s.m. The Need for Legacy en RIGHTABOUTNOW INC. dagelijks een lezing op het Nederlands Theaterfestival. Deze lezingen geven een inkijk in de legacy van zwarte theatermakers in Nederland en zijn bedoeld als een eerste kennismaking met een onderbelicht deel van de Nederlandse theatergeschiedenis. In vier presentaties besteedt schrijver/regisseur Maarten van Hinte aandacht aan een aantal makers en pioniers uit die geschiedenis. De vier avonden vormen samen een geheel. Zo behandelt Van Hinte ‘activisme’, ‘multidisciplinariteit’, ‘verbreding van de canon in het onderwijs’ en ‘de invloed van de straat en low culture’, verhalen waarin respectievelijk Rufus Collins, Felix de Rooij, Alida Neslo en Marjorie Boston centraal staan.

De lezingen zijn hier terug te kijken.

De afgelopen jaren besteedde het Nederlands Theater Festival ruim aandacht aan diversiteit. Uit programma’s door o.a. Lara Staal, Quincy Gario, Maarten van Hinte en Marjorie Boston ontstond een samenkomst van jonge makers en spelers die uiteindelijk uitmondde in The Need for Legacy; een platform en community om behoeftes te inventariseren, verhalen te delen en gesprekken te voeren over een meer diverse en inclusieve theaterwereld, gekoppeld aan de gezamenlijke bestudering van vergeten geschiedenissen.

RIGHTABOUTNOW INC. opgericht door Marjorie Boston en Maarten van Hinte is voortgekomen uit Made in da Shade, het theater gezelschap dat in 1992 urban theater in Nederland introduceerde. Zij waren ook de oprichters van het MC theater, het legendarische Amsterdamse podium en productiehuis waar urban theater, muziek en clubcultuur samenkwamen.