Op het Toneelgala 2021 zijn op zaterdag 11 september de VSCD Toneelprijzen uitgereikt.

De Louis d’Or (meest indrukwekkende mannelijke dragende rol) ging naar Emmanuel Ohene Boafo, bestuurslid van the Need for Legacy, voor zijn rol in Sea Wall van het Nationale Theater. Emmanuel is daarmee de jongste winnaar ooit én de eerste zwarte acteur die de prijs wint. Lees hier het artikel in NRC over de toekenning aan Boafo.

Emmanuel Ohene Boafo neemt de kijker mee in het persoonlijke verhaal van Alex en toont daarbij de vele emoties als hij het over zijn dochter, vrouw en schoonvader heeft. Door zijn open, liefdevolle spel komt de dood in deze voorstelling snoeihard binnen. Uit zijn lichaamsuitdrukking tekent zich een personage dat probeert vat te krijgen op deze tragedie, maar hier nog niet toe in staat is. Hij speelt dit subliem, met geen enkel gebaar of woord te veel. In deze intieme monoloog kun je zijn pijn en zijn strijd met die pijn, van zeer dichtbij ervaren. Dat is prachtig en onbeschrijfelijk verdrietig.

Juryrapport VSCD Toneelprijzen
Emmanuel Ohene Boafo staat met een grote glimlach voor een microfoon, in een prachtig violet pak.
Emmanuel Ohene Boafo tijdens zijn speech na het ontvangen van de Louis d’Or. Foto: Anna van Kooij

Daarnaast won Stichting The Need for Legacy, geheel onverwacht, de Proscenium Prijs, een prijs die zonder nominaties vooraf wordt toegekend aan ‘de persoon/instantie/groep die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de regie, het decor, de kostumering, de dramaturgie, de muzikale ondersteuning (et cetera) van een toneelproductie of een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de podiumkunsten.’

The Need for Legacy heeft zich het afgelopen jaar gemanifesteerd als een daadkrachtige aanjager van gesprekken en zich hard gemaakt om een nog onderbelicht deel van de theatergeschiedenis alsnog zichtbaar te maken. Met onder andere bijeenkomsten, presentaties en het ontsluiten van archieven laat zij zien dat er een andere geschiedenis is dan die een groot gedeelte van theaterminnend Nederland kent. Voor theatermakers en theaterpubliek van toekomstige generaties is het essentieel dat ze kennis kunnen nemen van deze rijke geschiedenis. Want anderen zijn hen voorgegaan en hebben de basis gelegd. Hun moedige eerste stappen moeten geëerd worden om daar op voort te kunnen borduren.

In de zoektocht die The Need for Legacy opgezet heeft in het afgelopen jaar, gaat zij samenwerkingen aan zodat het gedachtegoed ook via andere organisaties verspreid wordt. Door het aangaan van verbindingen wordt er daardoor een nieuwe, gezamenlijke, geschiedenis gecreëerd waar iedereen de vruchten van kan plukken. The Need for Legacy geeft een sterke impuls aan dekolonisatie van de theatersector.

Juryrapport VSCD Toneelprijzen

De Nederlandse Toneeljury 2020/2021 bestaat uit

  • Hadassah de Boer (voorzitter), presentator en programmamaker
  • Farnoosh Farnia, programmeur Oerol Festival, storyteller en co-founder en docent Mezrab Storytelling School
  • Rehana Ganga, programmamaker Het Nationale Theater
  • Sander Janssens, theaterjournalist voor NRC en Theaterkrant
  • Christiaan Mooij, artistiek Coördinator Meervaart, regisseur
  • Fabian Pikula, programmeur Chassé Theater
  • Marijke Schaap, zakelijk leider De Tekstsmederij & stafdocent Master Creative Producing (AHK)
  • Saskia Tilanus, programmeur Stadsschouwburg Utrecht
  • Dianne Zuidema, Directeur Schouwburg Amstelveen