The Need for Legacy schilderij in ITA tijdens het Nederlands Theater Festival

Na een tweetal succesvolle samenwerkingen tussen The Need for Legacy, Internationaal Theater Amsterdam en het Nederlands Theater Festival zal dit jaar op zondag 10 september opnieuw een feestelijke onthulling plaatsvinden van het derde The Need for Legacy schilderij dat in de eregalerij van ITA zal komen te hangen.

In 2021 maakte Brian Elstak een schilderij van black theatre pionier Rufus Collins. Met dit portret hebben we duidelijk gemaakt dat sommige mensen en legacies zoals die van Rufus een onuitwisbare indruk hebben gemaakt. En in 2022 vierden we de kracht van het collectief en erkenden we de overzeese koloniale geschiedenis als wezenlijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Iris Kensmil portretteerde hiervoor het Doe-theater.

Dit jaar is gekozen voor een portret van multi-disciplinaire theatermaker Felix de Rooy. Felix is beeldend kunstenaar, acteur en film- en theaterregisseur uit Curaçao. In 1979 ontving De Rooy ontving in 1979 de Cola Debrotprijs, de hoogste culturele onderscheiding van de Antillen. Hij ontving Het Gouden Kalf en de speciale juryprijs op het Internationale Filmfestival van Amiens voor zijn film Ava & Gabriel (1990). In 2000 werd De Rooy benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. En in 2017 ontving hij de Black Achievement Award voor zijn gehele oeuvre.

In zijn werk heft hij de Westerse fragmentatie van verschillende kunstvormen op. Met de keus voor Felix wil The Need for Legacy een deel van de Nederlandse theatergeschiedenis laten zien, waar het streven naar een vrijelijk, inclusieve en fluïde benadering van theaterkunst voorop staat.

Evenals de afgelopen twee jaar hopen we met dit derde werk gezamenlijk recht te doen aan de geschiedenissen van mensen en legacies die nu niet zichtbaar en bekend zijn. Met deze meerjarige samenwerking tussen The Need for Legacy, het Nederlands Theaterfestival en Internationaal Theater Amsterdam hopen wij eveneens dat (toekomstige) theaterbezoekers zichzelf nog meer zullen herkennen in de wanden en de bühne van het theater. De onthulling van dit schilderij wordt omlijst door een programma met sprekers die ingaan op de inhoud van het schilderij.

Het schilderij zal worden gemaakt door Cliff San A Jong. Cliff studeerde in Paramaribo en Nederland. Zijn schilderkunst wordt gekenmerkt door een sterk magisch realisme. Behorend tot de Surinaamse School is werk van Cliff geëxposeerd en opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum.

De onthulling is een programma van The Need For Legacy in samenwerking met Internationaal Theater Amsterdam en het Nederlands Theater Festival.

De onthulling vindt plaats op zondag 10 september om 15.00 uur in de Koninklijke Foyer in Internationaal Theater Amsterdam