Inleiding
Wat doet The Need for Legacy?
Ontstaansgeschiedenis

Inleiding

De Nederlandse theatercanon kent veel meer makers van kleur dan waar de meeste mensen zich bewust van zijn. Stichting The Need for Legacy werkt daarom aan de bewustwording hiervan door een geschiedenis zichtbaar te maken die uit de archieven dreigt te verdwijnen. Makers van kleur mogen niet vergeten worden, maar moeten blijvend zichtbaar worden gemaakt. Door het schrijven van een inclusieve geschiedenis ontwerpen we namelijk ook een diverse en inclusieve toekomst voor het Nederlandse theater. 

The Need for Legacy is een platform en community van verschillende generaties theatermakers die samenkomen in het hier en nu om behoeftes te inventariseren, verhalen te delen en gesprekken te voeren over een meer diverse en inclusieve theaterwereld. Dit wordt gekoppeld aan vergeten geschiedenissen die gezamenlijk worden bestudeerd. Op deze wijze functioneert The Need for Legacy als spreekbuis naar instanties die zich bezighouden met de archivering van de Nederlandse podiumkunsten, waardoor er hopelijk een correctie komt op de wijze waarop de podiumkunsten worden gearchiveerd en hoe deze kennis wordt ontsloten, bijvoorbeeld op de verschillende toneelscholen.

Vanuit het theaterveld bestaat een grote behoefte voor een meer verdiepend gesprek over diversiteit, die voorbij gaat aan quota en cosmetische doeleinden. Zo hebben ruim 700 werkenden in deze sector de ‘Wij Zien Jullie’-brief ondertekend, waarvan The Need for Legacy mede-initiatiefnemer was. The Need for Legacy kiest ervoor om een onafhankelijke stichting te zijn die op langere termijn inzetbaar is voor de komende generaties theatermakers om kennis op te bouwen en breder uit te dragen.

Wat doet The Need for Legacy?

De stichting werkt als een nomadisch, fluïde netwerk dat een podium kan vinden op verschillende festivals, theaterhuizen en scholen, telkens vanuit dezelfde autonome visie, zonder ons te laten claimen. Op deze wijze wil The Need for Legacy een verandering teweegbrengen in het werkveld, niet alleen bij de uitvoerenden, de acteurs en makers, maar ook bijvoorbeeld bij de dramaturgen en recensenten.

De stichting werkt via drie programmaonderdelen: bijeenkomsten, presentaties en de archieven.

Bijeenkomsten

We organiseren bijeenkomsten, onze Need for Legacy Tafels, voor BIPOC-makers (black, indigenous and people of colour) om in een veilige ruimte een ongefilterd gesprek te voeren. Het is een plek waar de je op adem kan komen, stoom kan afblazen en je stem kan vinden. Daarnaast kan je bij elkaar steun en advies zoeken en vinden. Romana Vrede, actrice, theatermaker en schrijver die aangesloten is bij The Need for Legacy, schreef er deze column over.

Presentaties

Onze presentaties, de Need for Legacy Talks, zijn voor iedereen toegankelijk en gaan over vergeten theatermakers van kleur, zoals: Rufus Collins, Felix de Rooy, Anis de Jong en Meral Taygun. Presentaties kunnen gegeven worden op scholen, universiteiten, in theaters, bij conferenties of andere bijeenkomsten. Hiermee ontsluiten we vergeten geschiedenissen en houden we verhalen levend. In najaar 2020 verzorgde Maarten van Hinte bijvoorbeeld deze Legacy Talks.

Archieven

Het archief is onze toegang tot de geschiedenis. Daarom werkt The Need for Legacy structureel en actief aan een divers, inclusief archief. Dat archief bestaat niet alleen uit boeken en papieren: geschiedenis wordt immers ook overgeleverd via bijvoorbeeld verhalen, schilderijen of muziek. Concreet hebben we hiervoor nu twee projecten op onze agenda staan: een speciale Need for Legacy editie van het theatertijdschrift Theaterkrant Magazine (uitgegeven in maart 2021) en een serie schilderijen in Internationaal Theater Amsterdam.

Portretten Internationaal Theater Amsterdam

Er wordt de komende vijf jaar elk jaar een nieuw portret van een belangrijke maker van kleur uit de Nederlandse podiumkunstengeschiedenis toegevoegd aan de collectie van Internationaal Theater Amsterdam (ITA) die prominent in de publieksgedeelten worden tentoongesteld. The Need for Legacy is hiervan de opdrachtgever en is een goed eind op weg met het werven van fondsen hiervoor!

De eerste opdracht is aan beeldend kunstenaar Brian Elstak; namelijk een portret van Rufus Collins, theatermaker en -docent (New York, 1935 – Amsterdam, 1996). Brian zal ook een arcadekast maken voor de foyer van ITA met daarop de gezichten van diverse makers van kleur. De onthulling van dit schilderij vindt plaats op 12 maart 2021.

Theaterkrant magazine themanummer maart 2021

Het maartnummer 2021 van vakblad Theaterkrant magazine is een themanummer geheel gemaakt met en gewijd aan The Need For Legacy. Namens de Need for Legacy zijn Naomi van der Linden en Gable Roelofsen gasthoofdredacteuren voor dit nummer. In dit blad, dat gelezen wordt door heel theatermakend Nederland, zullen o.a. bijdragen staan van Maarten van Hinte, Sruti Bala, Julian Isenia, Toni Blackwell, Romana Vrede, Haroon Ali, Emmanuel Ohene Boafo, Dorothy Blokland, en de dames van Lieve Inclusieve. In de lijn van de presentaties van Maarten van Hinte zullen er legacies van een aantal belangrijke makers van kleur worden beschreven. Ook worden er gesprekken over de archieven, besturen van gezelschappen, opera en casting gevoerd. De theaterscholen hebben toegezegd het nummer af te nemen en als lesmateriaal te gaan gebruiken. Het eerste ITA-portret, gemaakt door Brian Elstak, zal tevens op de cover komen van dit nummer. Meer over dit nummer van Theaterkrant magazine.

Oorsprong van The Need for Legacy

De Need for Legacy-gemeenschap is ontstaan dankzij verschillende bijeenkomsten op Nieuwe Grond, en is dus schatplichtig aan het werk dat verschillende curatoren van dit verdiepingsdeel van het Nederlands Theaterfestival eerder gedaan hebben. Bovenal is de stichting in haar huidige vorm schatplichtig aan Marjorie Boston en Maarten van Hinte van RIGHTABOUTNOW INC., die ook de naam en de spirit van de groep muntten.

Op 7 juli 2020 is de stichting The Need for Legacy officieel opgericht. De akte werd door het bestuur van Need for Legacy, bestaande uit Emmanuel Ohene Boafo, Nilay Ceber, Naomi van der Linden, voorzitter Gable Roelofsen evenals medeoprichter Mara van Nes ondertekend, waarna er met een groot deel van de Need for Legacy-gemeenschap werd geproost in het Amsterdamse Oosterpark.